Nov 30, 2009

Cuti-cuti Malaysia~

Kali ni mama n abah bwk Amir n the gang jalan2 di Melaka pulak..last 2 weeks lg mama dah book for hotel sbbnye kite pegi masa minggu raya n cuti skolah pulak! Mujur Seri Malaysia ada kosong lg..mama booked for 2 family rooms..

Hari Sabtu 28/11/09 kite bertolak from N9 menaiki 2 buah kereta terus menuju ke Bandar Melaka..initial plan was nak River Cruise n naik Eyes on Malaysia tapiiiii masyaAllah jammed pulak Melaka hari tu..then nak park kereta pun susah yaaa amatt! Tu pun lepas meredah banjir kereta dpt la parking kt Dataran Pahlawan tu..huhu! Konon nak naik Menara Taming Sari lah tapiii queue dia panjang berjela! Huhu! Last2 dpt pi makan je kat area tu..Amir tengok je menara tu..tapi bila menara tu naik n turun, Amir peluk uwan kuat2! Hehe..kecut perut eh Amir tengok tinggi2..

Eventho tak dpt naik menara tu, Amir still enjoy..ape lg berlatih berlari laa..panjat turun tangga la..pastu kejar2 mama la..mmg tak reti penat langsung anak mama ni! Hehe..tapi takpe, objective mama bwk Amir berjln pun sbb nak Amir enjoy n seronok~

After a few hours kat Dataran Pahlawan, kite bertolak ke Ayer Keroh utk check-in hotel..Amir as usual lah mmg sukaaaa hotel, mama n abah perasan ni since kite pi Japan awal thn hari tu..masuk je bilik hotel tu mula laa Amir senyum meleret..jalan sane jalan sini..lompat2 atas katil..hihi! Tidur mlm tu pun nyenyak betul, kagum mama! Hehe.. Then malam tu kite pegi naik boat pulak kt Sungai Melaka..mujur malam ok sket, ada parking space eventho org masih ramai..Bagus betul Melaka, dari sungai yg kotor suatu mase dulu (mama belajar kt Melaka mase dulu 5 thn! heh) skrg dah jadi satu tmpt yg org ramai mesti dtg! Mase naik boat ni Amir dah start nangis2 dah, tp bukan sbb takut but Amir nak tido..half of the way tu Amir tido, Abah la kena dokong Amir sambil berdiri..hihi!

On the next day pulak, as planned kite pegi ke Zoo Melaka..before kite check-out from the hotel, kite breakfast dulu..surprisingly Amir sukaaa betul makanan kt Seri Malaysia tu..mula2 makan roti kosong sekeping then makan honeystar+susu semangkuk..makan pulak mee goreng skit, then sausage pulak, then omelette sket, then sambung lagi makan roti..pastu pencuci mulut makan pulak buah..hehe! Last2 kena jugak angkat Amir bangun sbb mama, abah, pakcik, maksu, atuk n uwan dah tak larat nk makan lg..hehe! overall, makanan pagi kt Seri Malaysia wasn't that bad..

After check-out, kite terus menuju ke Zoo Melaka..dekat je! Murah betul tiket dia..RM7..compared to Zoo Negara RM20! huhu! Mama igtkan kecik kot Zoo Melaka sbb tu murah, tapiiii bile dah jalan dalam tu..sakit jugak la kaki ni..haha! Tapii Amir as usual tak reti penat..turun naik bukit selambaaa je! Takpe kan Amir, dari kecik ni la start exercise..kuatkan otot kaki..sambil dekatkan diri dgn flora dan fauna..berbeza dari Zoo Negara yg kite pegi last outing, kali ni Amir dpt naik kuda..hehe! pakcik belanja Amir tunggang kuda..mama n abah bajet Amir confirm nangis bile naik tp kitorang dah totally silap! haha..sikit pun Amir tak jerit, Amir relax je..good Amir, macam ni la anak mama..lain kali mama bwk Amir jalan lg ok!

After a few hours kt zoo, kite pun nak bergerak blk ke N9..penat dah berjln..tp before tu Amir sempat gak naik kereta lembu, atuk bwk naik while mama, abah n maksu in queue bli mcD..punye la ramai eventho drive thru je..atuk kate Amir suka naik kereta lembu tu, siap ala2 gaya upin&ipin..haha!

Cuti2 Melaka kali ni mmg seronok eventho tak byk tmpt boleh pegi..abah kata next time nak pegi bercuti kena pegi weekdays so senang nak buat segala benda..hehe! Ok, dalam kepala mama mmg ada je tmpt nk pergi...so till next holiday :P~

p/s: Adalah satu cabaran bile dgr lagu2 berkumandang di Mix.fm adalah koleksi lagu2 dari tahun 95-99 tatkala kereta meluncur di sepanjang jln Ayer Keroh di keheningan malam yg dingin...syahdu beb terigt zaman skolah..huhu!

Nov 9, 2009

Let's go to the Zoo!~

"What do we see at the zoo~ What do we see at the zoo zee zoo~ What do we see as we're walking through..."

-- petikan lagu dari koleksi Barney Amir..hehe!

Ok, akhirnya berjaya jugak kite Zoo Negara after a few attempts..mama sgt2 puas hati dgn attitude Amir on that day (tq son!)..nnt boleh la mama bwk jln lg! hehe..next plan is during cuti raya haji..will see where would we go ;)

Seawal pukul 7 pagi Amir dah bgn..Amir igt eh janji mama..hihi! Mama mula2 risau jgk nk bwk Amir pegi jln during morning session sbb Amir slalunye nak tido..tp hari tu ok pulak, siap2 sume dalam kul 1030am kite smp zoo..punye la riang Amir mase Abah pergi beli ticket..(mase tunggu Abah ramai pulak mat saleh tegur Amir) hihi!

Ok, dalam zoo mmg best la..gelak sane, gelak sini..Amir sgt enjoy la dalam tu! suka mama tgk..bile smp kt area elephant n giraffe, Amir terkagum..Amir perhati je haiwan2 tu..mungkin mcm tak caye sbb bleh tgk live kot, sbb biasenye Amir tgk dalam cite Barney je..hehehe

Kite jln2 dalam zoo tu smp kul 3pm..ala2 beriadah jgk la..dah berkurun tak berjalan kaki secara lama ;P~



Nov 8, 2009

Raya 2009 :D (Late Entry)

Better late than never..an outdated entry on Aidilfitri 09..hehe

This year was the very first raya we (Abah, Mama and Amir) celebrated together..n hari raya kali pertama mama beraya bersama Abah sebagai husband n wife since we got married..first year kawen, Abah dihantar ke Japan pada hari raya selama seminggu while thn ke dua pula Abah kena pi Japan selama 6 bulan juga pada hari raya..huhu!

So here we were..raya secara bertiga di Alor Setar, Kedah pada tahun ke-3..=) Tema raya kali pertama ni mama pilih kaler purple..Amir hensem berbaju purple! hehe..nak2 mase ni Amir baru pandai berjln..mmg seronok ya amat la!

These are all taken on 20092009..



"Mama fav picture..=)"

"Us during Aidilfitri 09"

Nov 3, 2009

Musim Mengawan Tiba Lagi!

Hehe..title mengancam betul!

Ok, pagi ni Abah bgtau lg that mama Naufal and mama Dini sudah berbadan dua, terdetik kt hati mama bile pulak turn mama..ok, Naufal dan Dini dua2 baya Amir, tua beberapa bulan from Naufal and beberapa hari from Dini..and both of them pun anak sulung, just like Amir..

Hmm..mmg teringin nak bagi adik utk Amir in fact Amir sgt la suka kwn..tak pernah jeles kt any baby..klu tgk video clip newborn Amir, Amir siap kiss lg vc tu..huhu! Dah cukup jelas Amir nak berteman and ada kwn utk bermain jika di rumah..Amir pun klu ada baby dtg umah, mood terus jadi baik and takde nk meragam..ada skali Tokma Amir cerita, ada baby 6 mnths dtg with his mother, Amir duduk je mengadap baby tu and tak bg balik..menangis sekuat hati bile diorg blk..huhu!

Mama rasa secara mental mama ready utk preggy lagi (eventho sometimes terigt jgk preggy sickness n sakit ketika melahirkan), tp tak la se-paranoid sejurus melahirkan..hehe! Tp mama rasa mama belum puas curahkan kasih sayang mama pada Amir (Amir kan infant lg ;)) tambah2 lg mama masih milkbar Amir walaupun bukan sepenuhnye..hihi! bukanlah bermakna klu ada adik mama kurang sayangkan Amir..dont know la, it's just hard to express in a word..

Tapi insyaAllah jika dikurniakan rezeki lg, sebesar lapangan terbang mama tadahkan..hihi! Allah kan Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk hamba-Nya (Amir kena igt tu tau syg!)..

Nov 1, 2009

Dah pandai shopping...

Amir skrg dah tak mengamuk dah bile gi shopping..dulu tmpt yg paling pantang buat Amir is shopping mall esp tmpt2 bli barang dapur such as Tesco ka, Carrefour ka, etc..klu bwk Amir ke those tmpt sure Amir mengamuk and ended up kena dokong Amir n terus blk..huhu! Tapiiiii..Amir tak mengamuk malah enjoy klu bwk ke kedai2 perabot..haha! Penah mama bwk Amir ke Rozel n mama spend a wee hours kt situ n Amir relax je..huhu!

But now...tidak lg! hehehe


Amir wif Abah =)


ILU sayang...