Dec 31, 2009

T.W.O

Happy 2nd Birthday to my dearest niece Fatimah Az-Zahra bt Mohd. Syukur..klu lmbt skit lg sure dah sebaya Amir..hihi

May Allah bless u always sweetie!

Insan-insan ini masih bersih dan suci hatinya..Sayang kamu berdua, muahs!


On the other note, Happy New Year, 2010 everyone!!

Dec 29, 2009

Susu Amir..

When browsing thru my picture folders, Mama found this picture..

Best kan tgk kaler2 atas tu..ada pink, biru, putih n yellowish..


Oww how i missed this moment..this picture was taken back in March 09 when Amir was around 9MO that time..i think that was the last round Mama stocked up the ebm..pastu pencen dah..altho until today Mama still bf Amir, but the milk wasn't that 'meriah' like before..hehe! Anyway, it was fun n exciting to have a very beautiful journey of breastfeeding u Amir..Mama loves to bits!

Dec 13, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby Smiling Contest

Nama saya ialah Amir Izzuddin bin Mohd. Rizal Wazir. Saya dilahirkan pada 16 Jun 2008. Sekarang saya berumur satu tahun lima bulan. Hobi saya adalah beraksi di hadapan kamera. Apa lagi, saya terus melontarkan senyuman sebab Mama kata...

Senyuman Amir menenangkan juga menyejukkan hati Mama dan Abah..

Senyuman Amir penawar duka, penghibur hati Mama dan Abah..

Senyuman Amir memikat. Cair hati Mama dibuatnya.. =)

Senyuman Amir pencetus idea bila Mama dan Abah buntu di tempat kerja..

Senyuman Amir unik dan manis, anugerah Allah yang Maha Esa..


Dan juga...Amir gunakan senyuman sebagai perisai diri Amir..kalau Amir ada buat salah,Amir senyum je pada Mama dan Abah juga pada Tok Ma, konfem Amir yang menang...hehehe


Ini adalah salah satu lagu kegemaran Amir..


SMILE~

“I put a smile on
A smile on my face
I put a smile on
I wear it every place
I put a smile on..the soon I see
The whole world’s smiling back at me!”


-petikan lagu dari siri Barney & Friends-



Terima Kasih kepada:-


MomBloggersPlanet contest page - http://www.mombloggersplanet.com/2162/cutest-baby-photo-contest-december-09/

PhotoBookMalaysia - http://www.photobook.com.my/

AliceWonders - http://www.alicewonders.com/

First Hair Cut...

Just now Mama n Abah bawak Amir pergi gunting rambut..Ramai sgt dah tegur rambut Amir panjang sgt..Being Mama, Mama nk yg the best utk rambut Amir tak kesah la org kate kedai gunting rambut tu mahal..huhu! (Mama kan personal consultant Amir =P)

Tadaaaaa!!


Ensem kan Amir?? Hehe~ Mama puas hati dgn hasil kerja org ni, sekejap betul gunting less than 10 mins! Power kan..Amir bukan bleh duduk diam pun, dah la ni first time gunting kt kedai..siap pasang Barney tu mase gunting..huhu!! Kedai ni kat Kids Sport, GEM.. RM20~ berbaloi-baloi =P~

Nov 30, 2009

Cuti-cuti Malaysia~

Kali ni mama n abah bwk Amir n the gang jalan2 di Melaka pulak..last 2 weeks lg mama dah book for hotel sbbnye kite pegi masa minggu raya n cuti skolah pulak! Mujur Seri Malaysia ada kosong lg..mama booked for 2 family rooms..

Hari Sabtu 28/11/09 kite bertolak from N9 menaiki 2 buah kereta terus menuju ke Bandar Melaka..initial plan was nak River Cruise n naik Eyes on Malaysia tapiiiii masyaAllah jammed pulak Melaka hari tu..then nak park kereta pun susah yaaa amatt! Tu pun lepas meredah banjir kereta dpt la parking kt Dataran Pahlawan tu..huhu! Konon nak naik Menara Taming Sari lah tapiii queue dia panjang berjela! Huhu! Last2 dpt pi makan je kat area tu..Amir tengok je menara tu..tapi bila menara tu naik n turun, Amir peluk uwan kuat2! Hehe..kecut perut eh Amir tengok tinggi2..

Eventho tak dpt naik menara tu, Amir still enjoy..ape lg berlatih berlari laa..panjat turun tangga la..pastu kejar2 mama la..mmg tak reti penat langsung anak mama ni! Hehe..tapi takpe, objective mama bwk Amir berjln pun sbb nak Amir enjoy n seronok~

After a few hours kat Dataran Pahlawan, kite bertolak ke Ayer Keroh utk check-in hotel..Amir as usual lah mmg sukaaaa hotel, mama n abah perasan ni since kite pi Japan awal thn hari tu..masuk je bilik hotel tu mula laa Amir senyum meleret..jalan sane jalan sini..lompat2 atas katil..hihi! Tidur mlm tu pun nyenyak betul, kagum mama! Hehe.. Then malam tu kite pegi naik boat pulak kt Sungai Melaka..mujur malam ok sket, ada parking space eventho org masih ramai..Bagus betul Melaka, dari sungai yg kotor suatu mase dulu (mama belajar kt Melaka mase dulu 5 thn! heh) skrg dah jadi satu tmpt yg org ramai mesti dtg! Mase naik boat ni Amir dah start nangis2 dah, tp bukan sbb takut but Amir nak tido..half of the way tu Amir tido, Abah la kena dokong Amir sambil berdiri..hihi!

On the next day pulak, as planned kite pegi ke Zoo Melaka..before kite check-out from the hotel, kite breakfast dulu..surprisingly Amir sukaaa betul makanan kt Seri Malaysia tu..mula2 makan roti kosong sekeping then makan honeystar+susu semangkuk..makan pulak mee goreng skit, then sausage pulak, then omelette sket, then sambung lagi makan roti..pastu pencuci mulut makan pulak buah..hehe! Last2 kena jugak angkat Amir bangun sbb mama, abah, pakcik, maksu, atuk n uwan dah tak larat nk makan lg..hehe! overall, makanan pagi kt Seri Malaysia wasn't that bad..

After check-out, kite terus menuju ke Zoo Melaka..dekat je! Murah betul tiket dia..RM7..compared to Zoo Negara RM20! huhu! Mama igtkan kecik kot Zoo Melaka sbb tu murah, tapiiii bile dah jalan dalam tu..sakit jugak la kaki ni..haha! Tapii Amir as usual tak reti penat..turun naik bukit selambaaa je! Takpe kan Amir, dari kecik ni la start exercise..kuatkan otot kaki..sambil dekatkan diri dgn flora dan fauna..berbeza dari Zoo Negara yg kite pegi last outing, kali ni Amir dpt naik kuda..hehe! pakcik belanja Amir tunggang kuda..mama n abah bajet Amir confirm nangis bile naik tp kitorang dah totally silap! haha..sikit pun Amir tak jerit, Amir relax je..good Amir, macam ni la anak mama..lain kali mama bwk Amir jalan lg ok!

After a few hours kt zoo, kite pun nak bergerak blk ke N9..penat dah berjln..tp before tu Amir sempat gak naik kereta lembu, atuk bwk naik while mama, abah n maksu in queue bli mcD..punye la ramai eventho drive thru je..atuk kate Amir suka naik kereta lembu tu, siap ala2 gaya upin&ipin..haha!

Cuti2 Melaka kali ni mmg seronok eventho tak byk tmpt boleh pegi..abah kata next time nak pegi bercuti kena pegi weekdays so senang nak buat segala benda..hehe! Ok, dalam kepala mama mmg ada je tmpt nk pergi...so till next holiday :P~

p/s: Adalah satu cabaran bile dgr lagu2 berkumandang di Mix.fm adalah koleksi lagu2 dari tahun 95-99 tatkala kereta meluncur di sepanjang jln Ayer Keroh di keheningan malam yg dingin...syahdu beb terigt zaman skolah..huhu!

Nov 9, 2009

Let's go to the Zoo!~

"What do we see at the zoo~ What do we see at the zoo zee zoo~ What do we see as we're walking through..."

-- petikan lagu dari koleksi Barney Amir..hehe!

Ok, akhirnya berjaya jugak kite Zoo Negara after a few attempts..mama sgt2 puas hati dgn attitude Amir on that day (tq son!)..nnt boleh la mama bwk jln lg! hehe..next plan is during cuti raya haji..will see where would we go ;)

Seawal pukul 7 pagi Amir dah bgn..Amir igt eh janji mama..hihi! Mama mula2 risau jgk nk bwk Amir pegi jln during morning session sbb Amir slalunye nak tido..tp hari tu ok pulak, siap2 sume dalam kul 1030am kite smp zoo..punye la riang Amir mase Abah pergi beli ticket..(mase tunggu Abah ramai pulak mat saleh tegur Amir) hihi!

Ok, dalam zoo mmg best la..gelak sane, gelak sini..Amir sgt enjoy la dalam tu! suka mama tgk..bile smp kt area elephant n giraffe, Amir terkagum..Amir perhati je haiwan2 tu..mungkin mcm tak caye sbb bleh tgk live kot, sbb biasenye Amir tgk dalam cite Barney je..hehehe

Kite jln2 dalam zoo tu smp kul 3pm..ala2 beriadah jgk la..dah berkurun tak berjalan kaki secara lama ;P~



Nov 8, 2009

Raya 2009 :D (Late Entry)

Better late than never..an outdated entry on Aidilfitri 09..hehe

This year was the very first raya we (Abah, Mama and Amir) celebrated together..n hari raya kali pertama mama beraya bersama Abah sebagai husband n wife since we got married..first year kawen, Abah dihantar ke Japan pada hari raya selama seminggu while thn ke dua pula Abah kena pi Japan selama 6 bulan juga pada hari raya..huhu!

So here we were..raya secara bertiga di Alor Setar, Kedah pada tahun ke-3..=) Tema raya kali pertama ni mama pilih kaler purple..Amir hensem berbaju purple! hehe..nak2 mase ni Amir baru pandai berjln..mmg seronok ya amat la!

These are all taken on 20092009..



"Mama fav picture..=)"

"Us during Aidilfitri 09"

Nov 3, 2009

Musim Mengawan Tiba Lagi!

Hehe..title mengancam betul!

Ok, pagi ni Abah bgtau lg that mama Naufal and mama Dini sudah berbadan dua, terdetik kt hati mama bile pulak turn mama..ok, Naufal dan Dini dua2 baya Amir, tua beberapa bulan from Naufal and beberapa hari from Dini..and both of them pun anak sulung, just like Amir..

Hmm..mmg teringin nak bagi adik utk Amir in fact Amir sgt la suka kwn..tak pernah jeles kt any baby..klu tgk video clip newborn Amir, Amir siap kiss lg vc tu..huhu! Dah cukup jelas Amir nak berteman and ada kwn utk bermain jika di rumah..Amir pun klu ada baby dtg umah, mood terus jadi baik and takde nk meragam..ada skali Tokma Amir cerita, ada baby 6 mnths dtg with his mother, Amir duduk je mengadap baby tu and tak bg balik..menangis sekuat hati bile diorg blk..huhu!

Mama rasa secara mental mama ready utk preggy lagi (eventho sometimes terigt jgk preggy sickness n sakit ketika melahirkan), tp tak la se-paranoid sejurus melahirkan..hehe! Tp mama rasa mama belum puas curahkan kasih sayang mama pada Amir (Amir kan infant lg ;)) tambah2 lg mama masih milkbar Amir walaupun bukan sepenuhnye..hihi! bukanlah bermakna klu ada adik mama kurang sayangkan Amir..dont know la, it's just hard to express in a word..

Tapi insyaAllah jika dikurniakan rezeki lg, sebesar lapangan terbang mama tadahkan..hihi! Allah kan Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk hamba-Nya (Amir kena igt tu tau syg!)..

Nov 1, 2009

Dah pandai shopping...

Amir skrg dah tak mengamuk dah bile gi shopping..dulu tmpt yg paling pantang buat Amir is shopping mall esp tmpt2 bli barang dapur such as Tesco ka, Carrefour ka, etc..klu bwk Amir ke those tmpt sure Amir mengamuk and ended up kena dokong Amir n terus blk..huhu! Tapiiiii..Amir tak mengamuk malah enjoy klu bwk ke kedai2 perabot..haha! Penah mama bwk Amir ke Rozel n mama spend a wee hours kt situ n Amir relax je..huhu!

But now...tidak lg! hehehe


Amir wif Abah =)


ILU sayang...

Oct 30, 2009

S.U.K.A dan H.A.P.P.Y

After few surveys on the net..finally mama dpt jgk beli ini......

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


Yang bestnya...mama dpt yg model berharga 2.7k dgn harga beberapa ratus murah di atas kesalahan dr pihak kedai..heheh
Tapi kedai tu dah redha..hehe n dpt pulak pelbagai brg2 sampingan..hehe
Mama sgt puas hati, suka and HAPPY!! yeay!! alhamdulillah...

Barney and Friends...

Mama ade 2 org kawan (non-Malays) which their nephews lovee to watch B&F just like Amir..and they said that their nephews know how to pronounce English word anddddd... with the accent! adoii~

Ok, mama suka klu Amir pandai pronounce English words by watching those B&F series but if u come with the accent, alamakk ternganga la mama nnt sayang..huhu! Ok, skrg Amir dah ade 4 cd which 4 cd tu sering bertukar ganti ke udara..hehe tp skrg Amir paling minat yg B&F pergi ke zoo..pegi blk keje dlm kete dok ulang tu je..pantang nmpk those animals, Amir buat gaya menuding jari tunjuk animal tu..hehe ok, of coz la mama yg kena jwb kan.."that's an elephant, tuu squirrel, tu lion n etc"..ade satu ketika mase mule2 beli cd tu and after a while tgk, Amir tetibe nangis mcm kena pukul..selidik punye selidik rupenye Amir sedih tgk squirrel tipu tu jatuh from tembok..hahaha tu tipu2 je la sayang..after a few times tgk (and setiap kali mama kena explain that squirrel tu ok) now Amir dah ok dah bile tgk part tu..hihi!

Ok, mama sgt2 tunggu bile la Amir start nak berckp..word mama n abah yg slalu Amir sebut tu tak dikire sbg boleh bercakap lg la..my target is bile Amir pandai sebut cantik ke, singa ke, elephant ke..tu baru mama sahkan that Amir pandai ckp..hehehe tinggi kan target mama =P~ tp being Amir, anak kesayangan mama ni, Amir takan buat sesuatu unless u betul2 confident..so mama dah tau that Amir takan sebut satu2 word secara setengah suku kate seperti cantikk = tikkk, lion = yernn..heheh klu tetibe secara tak disangka Amir sebut full word di depan mama..konfem mama lompat bintang!

Oct 27, 2009

Walk down the memory lane...

Wah dah bersarang labah2 dah this blog, hehe..am so busy, lepas raya tak penah masuk office lg ni dok berulang pi client..hmm..

Nway, am not gonna write about raya currently sbb am in the mood of walking down the memory lane..hihi! Smlm la tetibe tertgk website kolej, terus terigt cite2 lame which i truly treasured..kt situ lah 'transition time', yela dari zaman kanak2 ke zaman remaja..huhu! boleh dikatakan 80% tumbesaran me n kawan2 kt situ..blaja, main, mkn, tido, menangis, ketawa sume kt situ lah (blk umah pun mase cuti skolah je)..

Ok, bile tgk gmbr cikgu2 yg masih ade kt kolej tu which are cikgu Aton (my art teacher), cikgu Rama (my history teacher), cikgu Shahar (my Science teacher), Tan cheh (my Add Maths teacher), ustaz Damin (eventho he tak penah ajar tp me remember him), Mr. Lim Phang Nghee (my English teacher) buat me rasa rindu bangat zaman 90-an tu! hehe 90-an la kan dari 95-99 =P Lots of things happened, ups n downs..but it happened to teach us to be stronger n to be a better person in life..

Rindu bangat weh zaman tu!~

Ni adalah fav picture me n most of the frens..kan? Taken on the year of '99..btw, 2 of us have left us but they are always be remembered..Al-Fatihah..

p/s: My dear Amir, sila laa cari mane satu mama awak..hihi ;)

Sep 14, 2009

Pra-Syawal~ Heh.

Ini sume keje atuk n uwan Amir..hehe

Usus perut mama bagai digeletek-geletek tat kala menyaksikan kejadian ini..hahahahha anyway my dear son, on pagi Syawal i'll make sure that u'll be looking extremely great! hihi

Sep 11, 2009

Song of the day # 2

Tetibe rase nak nyanyi theme song Barney Amir..hehe

Barney is a dinasour
From our imagination
And when he's tall he's what we call a dinosour sensation..
Barney's frens are big and small
And come from lots of places
After school we meet to play
And sing with happy faces
Barney shows us lots of things
Like how to play pretend
ABC's and 123's and how to be a fren
Barney comes to play with us
Whenever we may need him
Barney can be ur fren too
If u're just make believe him!

Tapi skrg Amir dah tak layan sgt theme song ni, sbb ade lg benda lain yg menarik perhatian dia dlm dvd Barney tu.. Klu tak, mase dulu klu nk pujuk Amir mmg kena nyanyi lagu ni..puas mama menghafal! hihihi

Sep 10, 2009

Kuih dan Baju Raya~

At first, I wasn't plan to 'jual kuih raye' in the month of Ramadhan..but it started when i came across a blog looking for the agents to sell their handmade chocolates, I terus sms abah 'abah, mama nak jd ejen kuih raye'..hehe n abah agreed..

So after getting the sample a week before Ramadhan, we didn't immediately start to sell..rase mcm boleh ke tak jual ni..hahah tp belasah je la..I gave mak some of the sample so she can introduce it to her frens while abah bwk juga sample to P2..abah ckp kt mama, mcm susah je nk dpt dlm 20 tempahan..hihi

Mama ckp kt abah, takpe la kite suka2 je jual..dpt blk modal cukup la..ok modal tak byk pun dlm rm200 je..but surprisingly we managed to get orders about more than 150..hahah terus abah bersemangat nk jual..smp smlm ade lg merayu nk order..hihi yesterday was the closing date for tempahan..ok, BRAVO to abah sbb abah yg jual plg byk, mama organizer je..hihi untung kite divide into two ye abah :P~ seronok jgk eh berbisnes ni..

On the other story, mama dah beli baju raye Amir mase cuti Nuzul hr tu!! Thanks to OVO Neubon for selling that cutest set..penat oo carik baju yg berkenan utk anak lelaki serata The Curve tu!! Eventho the two pieces yg kechek tu lagi mahal dr munawwarah blink2 mama, tp takpe la sethn skali kan..hehe Bergaya sakan la anak mama ni di hari raye!

Aktiviti pencarian bj melayu Amir masih berjln..yg dah beli kt nilai tu singkat lah!! hmm..any idea where to find?

Sep 4, 2009

Salam Ramadhan~

Pejam celik hari ni dah 14 Ramadhan..n alhamdulillah mama setakat ni cukup lg puase! hehe

And on this 14 Ramadhan, mama kenal abah..(sure abah tak igt nye =P~) it's started during our iftar at Seafood Restaurant, Shah Alam..mule2 tgk abah mcm formal je mamat ni, borak pun formal je (formal bermakne no gelak2 what so ever)..hihi but tu la ketentuan Allah, jodoh pertemuan dia tangan-Nya..alhamdulillah..

Anyway, iftar tahun ni tak sehebat tahun2 sebelumnya..before2 nih dalam seminggu sure 2 3 kali berbuka kat luar, hotel la..resort la..restoran la..secara beramai2..especially dgn team keje abah..maybe due to current economy and H1N1 might be the causes of less of gathering..

But anyway, we (abah, mama n Amir) had our iftar at The Saujana Resort, Subang on Merdeka Day..wah kali ni mmg takleh nak mkn byk..sbbnye Amir dah pandai jln! asyikkkkk nak jln je..keliling resort tu, turun bukit naik bukit! adehh!! mama n abah ganti2 layan Amir..this time around tak ramai team abah yg dtg join..tp ok la we had fun there..

Ok, these are the pictures taken during our iftar at The Saujana Resort, Subang..

Aug 27, 2009

Yippie yay!

Congratulations my dear son, u had finally walking on ur own..huhu!

Yer, at the age of 14MO, Amir baru boleh jln dgn sendiri..before ni boleh jln tp nak berpimpin..yg selalu jadi mangsa adalah abah n pakcik..klu kt babysitter's house, of course tok bah lah menjadi mangsa..hihi

Amir ni tak suke tunjuk kt org yg dia boleh buat until dah rase confident then only u do it..Amir tak tunjuk kt org yg dia actually boleh jln jatuh..before nih pun, mama n abah igt Amir dah skip merangkak sbb towards one yr old Amir didn't even show any sign of merangkak..tapi tibe2 je Amir merangkak secara laju..huhu! Siap dah lupe kt aksi komando dia..Abah lah paling happy sbb selalu dok suruh Amir merangkak tp Amir buat tatau je..hihihi

Smlm (26/8/2009), Amir dah confident boleh jln, terus jln laju n sepak bola! Kagum mama tgk..heheh tp yg takleh tahannye, tangan mcm bersilat laa nk imbangkan badan..hihi Amir tak sabar nk pakai bj melayu di pagi raye n jln2 beraye eh??

Anyway my dear son, congratulations!! =)

Gaya Amir tgk Barney..ade kuda2 tu! ekeke

Aug 21, 2009

Romantic?

Amir jage from tido at 5.45am this morning..u're not really bgn la, jage n golek2 saje..heheh

Tapi dalam mamai2 Amir tu, Amir dah tunjuk sesuatu yg buat mama terharu..Amir kiss mama dlm mamai2 tu then lelap blk..few seconds later Amir jage blk n kiss mama again then lelap blk..then Amir jage lagi but this time Amir picit hidung mama..huhu!

Abah dah jeles sbb Amir tak buat cemtu pun kt abah..abah tgk je..hihi~ antara jage n lelap n gelap tu Amir tau mane abah mane mama..tp ok la, Amir kiss mama tp mulut sebut abah..hihi!

Mama told abah that Amir will be a romantic guy later when u grow up..betul kan Amir?

Saaayang Amir!

Aug 16, 2009

Song of the day...

Song of the day..taken from Amir's collection of his Barney.. hehe

Listen to the pitter-patter,
Pitter-patter of the rain,
Hear it tapping..gently tapping,
Tapping on my windowpane,
It will make the roses brighter,
It will make the grasses grow,
Gently rain is falling..falling,
Splashing everything below...

Mama suka betul dgr lagu ni..klu dgr time hujan lagi layannnn~ hihi

Aug 15, 2009

Tido mood..

At this moment Amir tgh tido dgn lenanye..abah pun join Amir..mama?? adeh laa, am not the person who can easily sleep during the day..seriously susah! pg td bagun b4 6am sbbnye Amir ajak bgn..mate dah terbuntang je..huhu~ so nak tanak mama layan je la Amir tgk barney..huhu!

So here i am, duduk depan pc sambil tv terpasang tanpa ditonton seorang diri..my sil n mil are also having their nap..ishh nak gak pakse mate nih lelap, yela nak 'qada' tido nih hanya boleh bile Amir tido je tp tanak gak mate nih lelap! hmm..

Anyway, am thinking of buying an electrical swing for Amir..tp hubby kate mcm tak diperlukan at the moment..tp i rase mcm bergune je..i did survey at a few kedai n found out that kt Baby Camyland je jual murah compare others..murah2 pun rm200+ gak la..huhu!

Kena put some efforts nih nk pujuk hubby to approve my proposal...hihi~

Aug 13, 2009

::Amir in action::

These piccas were taken during our morning walk with abah n maksu at taman layang2..mama n abah bwk amir bfast kt kedai dulu then only pergi kt sini..hehe Amir enjoy betul, jalan jalan jalan then duduk then jalan jalan jalan lg..eventho on that time Amir tak berapa sihat (ade slight demam due to Previnar injection a nite before) but still Amir sgt active..good boy!

Haa ni pulak lg tak tahan..dlm byk2 benda kt area Amir, Amir nak gak duduk atas kotak Vantage mama, pastu conteng2..siap dalam tu ade pinggan mangkuk lg..bile mama turunkan Amir, Amir mengamuk tak hengat..huhu~ tgk gambar sisi tu, siap nak jatuh sikit dah the b*tt..hahah

Haha..gambar2 ni mama sgt terhibur..ilang rase tension mase keje bile tgk gambar ni..Amir sukeee main air! Tgk la tu senyum je manjang bile dpt main air..siap jerit2 lg tu! Bile mama kate "ok,dah..dah.." Amir mengamuk~ adehh!



Mama loves u Amir!! muahs..

Aug 12, 2009

Antara encik GL, kak C and kakak MyVi...

We are thinking of purchasing a new car n of cos a 7 seater car lah kan since dah berfamily nih..hehe We actually not very keen to buy a new car currently cos we normally take a plane whenever wants to go back to kedah..klu nk blk n9, kojap je so my ikan oren dah boleh membantu..hehe but due to some reasons, we need to buy one..

We are currently eyeing on a few cars, which for us are affordable lah, don't want that too pricey..i opt for buying another house rather than beli itu ratusan ribu kete..hehe (i mmg mate fixed asset ok!)

So we have came out with a top three list.. encik GL, kak C and kakak kepada MyVi (which soon to be in the market)..hehe

I sgt into this encik GL tapi if we were to buy this, i have to let go my ikan oren which i syg nak lepaskan..huhu~ tp takleh la nak commit for two cars in a time sbb totalnye dah same mcm bayar bulanan sebuah condo! (see see mate asset me is working..hehe) i told hubby about kak C but hubby said klu beli itu better bli kakak MyVi nih..huhu! Ok, then we decided to wait until raya to see the real kakak MyVi turns out to be..

Hubby dah tgk but it's only a prototype, sure tak same dgn yg real punye..tp he saw the spec, this kakak MyVi is 5mm bigger than encik GL and 20mm taller than a Wish..so not bad lah kan? klu jadi beli ini, dpt membantu perkembangan kampeni P2 dan secara tak langsungnye membantu perkembangan ekonomi hubby ku! hehe

Hmm..i still envy encik GL lah..love at a first sight!! haha :P~~

Aug 10, 2009

10 Aug 2009... 2 years~

At this date on the year of 2007, dgn satu lafaz mama dgn sahnye menjadi isteri..

Dan.. pada tarikh yg same pada tahun ini, mama sudah 2 tahun jadi isteri kepada Mohd Rizal Wazir...

Dan.. sehingga tarikh ini, mama sudah menjadi ibu kepada seorang anak yg comel yg berusia satu tahun satu bulan 3 minggu.. =)

Dan.. sehingga hari ini, mama sgt syg kepada 2 insan ini, iaitu Amir n abah.. I LOVE U Amir n Abah..

Happy 2nd Anniversary!!!

p/s: Ape ek abah nk bg mama..hihi :P~

Aug 8, 2009

Sleep Late...

This week, 3 days in a row Amir tido pukul 12am! Sunday was the worst lah sbb berjaya buat mama n abah tido kul 1am..and bgn kul 4am! dah mcm zombie dah mama kt ofis..huhu~

Wah mama gumbira sbb Amir ajak tido kul 8pm mlm td..yes u were sleeping while bf-ing n mama masukkan Amir dalam buai n u slept soundly..

Suddenly....

Kul 1030pm Amir jage..mama igt Amir nk tido atas katil tp rupenye tak..Amir nak bgn main..adoii!! igt jgk lg tu nk main..isk isk!! tepakse la mama bwk Amir layan barney..huhu..after a while, mama try nk tidokan Amir but ended up me yg snoooze..hihi sorry la Amir, mama tak mampu berjage lg sbb dh 2 hari kepala mama pening (siap terase berpusing tu!)

So tepakse la abah yg layan main botol, ta-teh n all dgn Amir..mama tatau pun korang tido kul brape..huhu!

And pagi ni u were in a bad mood..tulaa, sape suruh Amir tido lambat kan...?

Jul 31, 2009

Vantage

Since umah dah bercurtain English style, timbullah idea nk 'berbunga' je seisi rumah..huhu!

Pulak tu kt ofis ade geng 'bunga', i pun ikut join lah menelek segala menda bersignaturekan 'bunga' ini..huhu

Hari ni terbang duitku hampir 3rat ke Vantage..haha naluri keibuan/keisterian ku sudah bermula..kekke me sudah sambar set minum ptg di Vantage..(beli sbb tgh warehouse sales nih!!)

Me satisfied!

p/s: Mmg nmpk lah perubahan citarase sebelum n selepas kawen ni..huhu~

Why??

Semalam, before jemput Amir, mama siap2 set dah the dvd player dgn cite upin&ipin vol.5..mama siap test ni ok ke tak sbb slalu hang bile Amir tgh tgk..so bile dah everythings ok mama pun excited lah nk bg Amir tgk..

After say bye-bye to kakak2, mama n Amir pun bersiap lah nk blk umah..mama pun beriye la pasang cite upin&ipin tu..Amir mmg seronok tgk..mama pun dgn happy nye driving..huhu~

tapi tibe2..

WUAAA!!!! wuaaaaaa!!

Hoh! Mama dgn terkejutnye carik button nak speed up the cite dgn carik button nk off the dvd player (time tu tgh kt traffic light)..kelam kabut jadinye mama..

Amir menangis dgn sekuat hati..macam kena pukul cemtu bile part upin ipin n kawan2nye meneroka alam angkasa..

Smp skrg mama berfikir..kenapa Amir menangis eh bile tibe part tu?? That was the second time..Takut ke Amir tgk kapal angkasa yg upin ipin naik tu?? why Amir why???

Dvd tu currently kena ban utk tatapan Amir..hehe kenape eh Amir tak suke Upin&Ipin volume 5 (basikal baru n gosok jgn tak gosok) tu?

hmm..i'm still wondering..

Jul 30, 2009

Rombongan ke kedai 'M'

Pagi2 lg my ofismet dah ajak.."ieta, jom kite ke kedai 'M' lunch nnt.."

Owhh me ape lg..dalam kepala dah berkire2 nak tuju corner mane..hihi..ishh ade je tmpt utk berabes..hish!

Tp ok ape berabes utk sesuatu yg mulia, asalkan mampu lah kan..

daa~

Jul 16, 2009

Flash Back...

This entry should be written back in January but me so lazy to set up a blog..anyway, the memory is still fresh in my mind..huhu!

As abah was sent by P2 to attend 5 months training at Osaka Japan, mama had decided to take the opportunity to bring dear Amir for ur first vacation at Japan. Jauh betul vacation pertama anakku! hehe yala, dah alang2 kan bile lg nak smp sane.. abah's initial plan was to hangkut anak bini dia ke sane and stayed there for that 5 months but due to some reason, abah had to cancel the plan..so abah left for Japan in the middle of Ramadhan 08, leaving mama n his 3mnths baby in Mesia..sobs!

So there we were, on 30/12/08 at 2330 we off to Japan to meet abah. Wah! dalam hati mama sgt berdebar2 ok! yala, that was my first time headed to Japan n some more with my 6 months old Amir..yer only BOTH of us! huhu~ mama had to front carry Amir and also had to back carry a bag, bayangkan! sume org dah mcm kesian je tgk dua beranak ni hahaha.. (dah mcm kena chased out dr negara sendri di kala tgh mlm) what do u aspect while in the plane?? of cos having a baby together without an assistant, it was not possible for me to 'makan2 angin' in the plane..haha amir wasn't comfortable along the way..it was ur first time and u have yet to recover from fever.. I'm sorry for that..yala, takan nk simply cancel the 3.7k ticket tu! wohoo! dlm plane pulak Amir refused to sleep in the bassinet so mama had to craddle u all the way..wah! to breastfeed Amir secara open dlm plane jgn ckp la, Amir nak bergayut je sepanjang2 perjalanan.. So the journey took about 5 n 1/2 hour, menggigil tgn mama hokeh..so about 6am (5am mesia time) we arrived Kansai Airport..again mama berdebar lg sbb the last conversion with abah was during at KLIA where abah told that he will wait for us at the airport (mama forgot to ask where would be the exact place, huhu). After checking out, I don't see abah at all..waa! I dont have abah's contact at that time n the worst part was I don't have any yen in the pocket..rase nak nanges sbb one hour later baru abah sampai..syukran2!! hehe dpt bayangkan keadaan me dgn sorg anak kecik, dgn se-troli travel bags dan tak pandai berbahasa jepun?? tp mama still control cun lg..hihi :P~

Ok, later when abah's arrived, abah brought winter jackets for each of us..so lovely the jacket! tq abah, pandai abah pilih..hehe amir punye pun cantik, kaler putih..when we went out from the airport, wahh sgt sejuk! amir pun start merah2 kt muka..dah mcm anak jopon anak mama nih! hihi..abah told that the temperature was around 10deg..mind u, that was my first time rase winter ok :P~ it was soo refreshing, ape taknye, sejukkan..n ok my first impression was bersihnye negara matahari terbit nih! jatuh chenta mama! hehe.. then we went off to Il Grande Hotel to have some rest..penat hokeh!

We started our jalan2 on 1/1/09..abah actually planned to bring us to Universal Studio to enjoy the new year celebration on the new year nite,but due to Amir's condition, we decided to cancel the activity..abah takut amir demam or batuk2 cos the temperature at Osaka during the nite was about to reach 1deg..kesihatan Amir is our priority..then kite pun jln pi shopping complex in the morning together with abah's fren n a japanese family..amir igt tak abg (the son of this japanese family) tu? hehe..gagah betul kan bdn dia padehal baru 2 thn..hihi! tp kesian kt kite lah kan Amir, abah can read n speak Japanese language while kite mcm buta huruf jek..heheh esp mama laa, Amir ntah2 paham..hihi..so mmg tak tau ape2 arr klu diorg berborak..hihi klu nk pi mane2 pun harap kt abah la, klu harap mama, sesat barat la nmpknye sbb mama rase takde English word pun at most of the places esp kt train station..huhu~ so on the first day at Japan we only had our shopping2 and makan2 with them..owh ya, the uniqueness kt shopping complex kt japan during festive season was that they love to sell the items inside a goodie bag which we don't know what were inside them but the total price of each items inside the goodie bag is equal to the displayed price laa..ala2 present yg berbayar! hehehe

On 2/1/09, abah brought us to an aquarium..ala2 Aquaria laa but bigger n nicer :P~ yala, more fishes in there and paling best ade dolphin yg cute itu and of cos ur favourite pet..PENGUIN!! yes, u did love penguin..hehe sampai2 kt area aquarium tu ade pulak penguin parade..cute tau the penguin,yg kaler kuning putih tu..penguin yg dlm movie Happy Feet tu! Amir kept ur eyes on them without fail! hehe.. then we round2 dlm aquarium tu sampai ptg..keluar drp aquarium tu dah gelap but only 5pm(4pm mesia time) tp the scenery was soo beautiful..lampu2 sume! syok2..then sempat lg kite naik Eyes on Japan..hahha (mama lupe la name benda tu..Giant wheel ape ntah!) lg besar drp yg kt Mesia..(yg kt Mesia tak naik, naik yg kt Japan nye :P~) tp mama tak dpt menghayati la suasana mlm dlm wheel tu tgk bandar Osaka sbb Amir dah mengamuk..huhu baru je Giant tu nk berpusing Amir had switched on ur superb machine! huhu~ maybe Amir dah rase kesejukan..mmg sejuk that nite, jari jemari mama pun rase mcm nak kebas walaupun pakai gloves..

We continued jln2 on 3/1/09..abah asked us to pack all of our things because we wanted to go to Kobe..abah ade surprise rupenye kt situ! :P~ after we sent off our stuffs by courier, we then jln2 round Osaka and cari tmpt mkn..klu tak silap mama kite pi restaurant Pakistan that day..jln2 smbil tolak stroller was really interesting! at Japan, almost every parents used a stroller to carry their kids/babies, it's stroller-friendly! haha yg ajaibnye takde lak baby diorg mengamuk ke or the parents had to carry back the stroller ke..differ from Mesia, why eh?? then we took the train n off to Kyoto..sampai kt Kyoto we jalan2 lg..Kyoto ramai org unlike Osaka..maybe at that time org2 Osaka belum blk frm bercuti lg..kt situ sempat gak la abah amek gambar mama n Amir with a Japanese lady in Kimono..Amir siap tunjuk best lg! hihihi..then we took a taxi n the taxi driver drove us pusing2 Kyoto town..he did bring us to a lagend place, tmpt berhibur zaman2 samurai..huhu~ tp tak lame la kt situ sbb Amir dah mule tunjuk aksi nk blk..hehe abah cpt2 suruh driver taxi bwk ke train station..we then took Shinkansen n off to Kobe..merase mama naik Shinkansen nih :P~ Shinkansen nih adelah train yg sgt laju n hanye berhenti tmtp2 tertentu je.. then dah smp kt Kobe, huhu wut a surprised, abah had book a very very nice hotel for us to stay (ape tak nice nye, satu mlm about 10000yen+!)..it was Hotel Okura which located nearby the sea side, Amir pun sgt suke, serious!! thanks abah..muahs!

The next day which on 4/1/2009, abah brought us to another shopping complex kat Kobe..abah kate kt situ byk branded brg murah2..we took a train to that shopping complex..before that abah brought us to a sushi shop..abah said that the shop had a very delicious sushi..n seriously mmg sodap!! huhu~ mmg tak same dgn kt mesia punye..bile dh kenyang gile baru kitorg smbg jln..mama mmg sgt seronok jln kaki along the road sambil tolak stroller Amir..sbb mmg ramai org jln kaki bwk anak2 diorg..cuaca pun best tmbh2 sejuk pulak..ishh mama sungguh jatuh chenta lah..hihi..sampai at the shopping complex, mama tgk the barang mmg murah (compare to mesia lah)..mmg rase nk grab sume but mama only wanted to buy a purse n a handbag..bile survey2 tak dpt lak cari yg berkenan..abah said that he will find brg2 yg mama nak nnt kt tmpt lain (mama dpt purse kate spade n coach handbag drpd abah..abah punye taste was not that bad)..hihi..last2 mama just bli a nike shirt for maksu sbb Amir dah mule merengek..hehe..Amir mmg tak suke bershopping kan :P~

On 5/1/2009, abah bwk kite ke taman burung pulak..abah kate kt situ ade penguin..Amir kan suke penguin..from Kobe we left for taman burung menaiki train..see, Japan had a very good public transportation service..dia punya train tak pernah lewat, sgt ontime n tak lame pun nk tunggu for each train..kt dlm train tu la Amir jmp sorg awek, Amir control jek..hihi..nnt Amir boleh tgk gmbr tu bile dah besar nnt..smp2 kat taman burung, as usual kena bergambar2 dulu la..hehe pastu baru la discover sume tmpt dlm taman burung tu..taman burung dia pun best sbb bersih n plg best ade nursing room! ishh Japan is very supportive on breastfeeding matter..kt mane2 tmpt kite pi sume ade..even kt aquarium yg kite pegi tu pun ade..tp mama dah expert la bf depan public nih sbb Amir request tak kire tmpt..hihi ape kesah, asalkan aurat still terpelihara kan! ok back to taman burung, Amir sgt enjoy..mcm2 burung ade, tp rasenye mesia nye lg byk kot burung2..tp of cos la yg satu ni mmg takde..iaitu PENGUIN! hihi..kt situ mmg boleh tgk secara dekat n penguin pun bykk n it's open space..bile Amir dh kepenatan n tido, mama layan bunga2 pulak kt situ..cantik2! bile dah abes round taman burung tu, we then went back to the hotel..at nite kite jln2 pulak sekitar hotel tu..sgt sejuk! Amir tahan je..hihi the scenery sgt2 laa cantik..yela dkt dgn laut n all..pastu ade few girls duduk main gitar kt tmn tu (klu tak silap mama name tmpt tu is Marine Park)..bile mama tgk Amir dah tak tahan kesejukan, we then back to the hotel n started to pack all of our stuffs sbb nak blk mesia dah keesokannye..sobs~

Early morning which around 4am, mama rase badan Amir panas..wah!again mama berdebar..sbb only both of us will going back, abah had to stay in Japan for another one month..lepas bg mkn ubat badan Amir ok sket tp still Amir tak mau lepas drpd mama..mama kena peluk je Amir all the way..our flight was on 1130am, we only departed from Kobe at 9am! mama dh takut terlepas flight dah..huhu! tp seriously u can depend on their punctuality..klu kate amek sejam je frm Kobe to Kansai Airport by bus, it's exactly one hour! salute lah huhu~ we arrived at the airport at 10am..after checked in the luggage n all, we had to say bye-bye to abah..(abah tunggu kite kat airport tu until our plane flew..mesti abah rase mcm nk ikut je blk kan??)oww dalam plane mama sgt kuat, ape taknye it took 9 hrs to reach KL!!!!! mama didn't know that the flight will stop at KK to fetch other passangers..luckily there were not many passangers from Kansai thus the stewardess offered us to have a sit on a row of empty seat..but it doesn't help much coz Amir refused to stay away from mama..sepjg 9hrs tu mama had to hold amir in cradle post only + bf-ing amir, pujuk amir bile amir merengek2..amir tak lepas nenen skejap pun! huhu~ about 7+pm(mesia time), we arrived KLIA..atuk n uwan had been waiting for us since 5pm! the first thing uwan said after she hold u was...amir dah tumbuh gigi!!

hmm..no wonder la amir demam before and after coming back from Japan, nak tumbuh gigi rupenye..mama tak tau la syg..hehe

It was a very nice vacation indeed..in fact if I have the opportunity I would to go to Japan again la abah, kan Amir?? (although abah dah jemu :P~)..sbb mama tak smpt nk tgk sakura secara live, hari tu winter so bunge takde..huhu! tp mesti ade assistant coz tak sanggup sorg2 jage anak kecik dlm flight..takde tmpt mengadu wehh! hihi

daa~

"Us at Japan"

Jul 5, 2009

Ada Apa Dgn Nilai 3?

Hmm..at first i thot of 'ikut saje laa mak jln2 kt nilai..bukan ade ape pun nak hangkut..' huhu pagi2, mak dah siap masak bubur for dear Amir as bekal utk ke nilai..tp as usual kena ikut mase Amir la bile nk berjln..bile dear Amir dah bgn from his morning sleep at around 11am then siap mandi n all baru la start gerak..

We went there by 2 cars, the first car dah muat me, dear Amir, hubby, mak and my two adiks n then another car fits abg n his family n his mil..waa dh mcm rombongan cik kiah hokeh!

About one n half hour later we reached there..me sudah tegakkan kepala tgk sekeliling area nilai 3 tu..'ok ieta, u baru membeli sakan kt Munaww, today u takleh beli'..tak boleh beli la sgt kan..hahha masuk je first kedai..FIRST hokeh, me n my mom n not forgotten my adik perempuan dah hangkut sorg satu kain english cotton..bodek punye bodek dpt la 4m/RM60 (murah ok!)..haha n yours truly ni tak igt dunia lg amek lg sepsg kain yg bile bodek punye bodek dpt rm60, ape lg kan..hihi ok there u are 4 pasang kain kt FIRST kedai!

Ok dah,cukup2 la tu..out from that kedai kain, i saw this kedai carpet pulak..ahhaha dragged my hubby there..oww pardon me, my dear Amir dah bersilih ganti dah org yg babysit him..ape taknye, tawaf kedai tu by himself tp tak pandai jln lg so kena la ade assistant..suke betul dia dlm kedai tu boleh nyorok2..haha back to kedai carpet, my hubby n i only manage to buy this so-called tikar buluh sbbnye yg carpet nye takleh nk decide haha (punye la lame dlm kedai carpet ni) n suddenly my sister called "angah, kt sini syurge cotton..meh laa" yours truly dgn tak sabar2 leaving dear hubby kt blkg angkat the tikar sorg diri n terus menuju ke kedai tersebut! haha

Oh my, i terase nk bli lg! hishh! this time around i had to quickly grab whatever kain yg i nak because my dear Amir was calling for his susu..nk tidur dh anak bujangku..ape taknye mama dia asyik shopping je! lame hokeh! hehe ok, kt this kedai pulak, my sister n i hangkut ready made cotton kurung :P~, cotton for my dad's bj melayu n also ready made cotton bj melayu for anak bujangku..hehhe amek dan terus bayar n terus masuk kete for bf-ing dear Amir..he fell asleep..while the others continue shopping..huhu~ mujur la me tak ikut same lg, kang mau sewa lori blk kg..ahhaha

Ok there u are! the initial plan was following my mom n sil to have a survey on curtains but ended up me yg sakan membeli..haha ada apa dengan nilai 3?? :P~~

Jun 28, 2009

Penangan Munaww!

Haihh..dont know la wut 'si Munaww' had done to me until me dragged Amir n my sister to buy another hijab..

Ok, i just bought a dark green of 'belah hijab' on Thursday at RM85, n this time around i bought a stripe cotton hijab at RM90..huhu ( n again, i ade simpan hajat lg nih nk rembat lg..haha :P~~)

Pity my dear Amir had to stay in the car with his Maksu while i'm away in Munaww to get my intended hijab.. :D lame pulak tu! tau2 anak dlm kete dh keboringan, dalam kete tu dia dah buat mcm dlm umah..hiks!

till then..

Jun 16, 2009

It's ur day!!




Happy Birthday my dear baby Amir!! I love u so much!

Yeah, today is my little boy birthday..owh not little anymore, sudah satu tahun leh..hehe

Here's a quick update on the development of my dear Amir:

1) Skrg tgh berusaha keras nak berjalan since his nearest fren dah berjln n almost berlari2 anak @ 9 months.. chaiyok2 Amir! take ur time dear..

2) His weight is reaching 10kg's ke dah 10 pun..huhu

3) Barney and friends is his favourite show since he was 4MO..only now dah mula ikut gaya barney & kengkawan nye..klu tak tgk sehari serba tak kena je dia..owh ya Wonderpets also his fav, pantang dgr org nyanyi lagu tu sure bg pandangan 'keras'..sbb tak same dgn penyanyi asal hahaha

4) Amir behaves well while in the car..duduk diam in his carseat sambil makan biskut n watching his barney..(till now mama terigt2 lagi how panic i was coz kena bf amir while i was driving n it was in heavy traffic jammed kt roundabout yg besar pulak tu! nak nangis hokehh, but i didnt la hihi)

5) Maa mamm mam is his favourite word at the moment..klu tak dulu asyik aabah bah jek, me jealous ok! hehe owh ade lg..amir likes to say 'buuah' buuaah'..sepjg2 perjalanan dlm kete dok sebut itu je..haihh

6) Bgn pagi sure nangis, maybe ikut perangai abah dia mase kecik hikhik! Then nak tuka pampers punye la susah, smp mama kena buka upin&ipin dlm phone baru amir bg tukar =P~

7) Amir dah mkn mcm2 at the age of 1YO..mama bg permission hihi but u r such a good boy lah amir, u keep on holding the new type of food until mama say 'makan laa amir'..then the next round u already know that the food is yours..

8) Oww u lovesss eating so much! Tak memilih langsung, sushi pun u taram..hehe Good boy!

9) Amir semakin besar semakin ensem n tough..hihi

10) Last but not least.... Amir prefers me more than others ahaha *jgn jealous abah =P~*

No matter what, I love u Amir each n every day..so does Abah =)