Jan 6, 2013

Ada Apa dengan Paris?

Been a while since the last post. A lot of things happened in the last few weeks, all and all mmg busy lah. Yeah, I went to Paris last month for a short stay like 10 days sort of vacation. Actually tak plan pun nak pegi Paris, beli airtix pun 2 hari before departure. Nak pi Langkawi pun berbulan kene plan. Huhu. Since ada opportunity nak pegi, I pun belasah je la..

Oh ada sesuatu berlaku di sana but I shall write it down later when the right times come. :) I went there on 29/11/2012, 1150pm and arrived Charles De Gaulle, Paris 13hrs later about 630am (Paris time)on 30/11/2012. Pengalaman yang sgt baru since I travelled there alone and it was my first time flew more than 6hrs. Huhu. Ok, first impression right after the plane landed when I looked out of the flight window, ohh perasaannya tak sehebat saya landed di bumi Jepun. Mungkin Jepun bagi saya adalah sebuah negara yg amat bersih surroundings nya. Serious.



My first night in France was at Cambrai Hotel, sebuah hotel budget di Gare Du Node, Paris. Price per night was 65euro which equals to RM250. Haha. Kalau kat Mesia ni dah dpt hotel 3 or 4 stars dah. The hotel service and it's room was good plus ada free wifi uolls. Susah nak dpt hotel kat sana, I mean budget hotel with free wifi. Even kat airport dia pun free utk 15mins je. Kita di KLIA pun free je. Huhu. Oh hubby ada di sana a week earlier coz he went for a training. Tempat nya di Tours, France which 300km++ distance from Paris. So he came to Paris from Tours. Hubby kata TGV punya price after 7pm was 44euros if not was 66euros. Kira sendri la eh klu nak convert to rm.. :) TGV ni is one of the train yg boleh dikira agak laju lah. From Tours to Paris took about one hour.


The next morning, we took a metro to Paris city centre. It was a Saturday afternoon we didn't know that the train tix counter was closed. So everyone has to buy the train tix at the machine. Problem kita as a tourist nak beli kt machine susah la jgk, tak mcm kt our lrt, simple ja. Huhu. Di Paris we need to know which way to go, what and when interchange to take, banyakkkk sgt ok! Ok saya mmg failed, mmg harap kt hubby je. Kat sini kitorg dah kene kencing. Tgh teragak2 bli the tix dtg mamat French konon nak memberi bantuan. Hubby tak jadi nk bli coz bila calculate the price mcm mahal furthermore kena pakai card to pay, so hubby decided to cancel. Tiba2 mamat ni lari2 dtg kat kitorg bgtau dah tolong bayarkan using his card, He told that the price was 20euros!! Gila. Nak tanak kene la baya. Oh harga sebenar actually dlm 3euros je uolls utk 2 org. Sigh.. Di sini apa yg saya dpt perhatikan, diorg sgt desperate in a way terpaksa menipu and meminta sedekah utk survive. Pick pockets pun ramai. Homeless pun ramai. Malam sebelum tu saya sgt tersentuh melihat seorg ibu terpaksa berkongsi selimut dgn babynya di tepi jalan. Mind u, suhu amat sejuk ok! Kalau siang pun 1 degree apatah lagi malam. Baru berada sehari di sana, kami telah didatangi oleh beberapa org meminta 1-5 euros. Nak makan katanya. Suddenly I felt that I really missed my country. Drama ok! Haha. Tapi mmg betul pepatah ni, "Hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendri, lebih baik negeri sendri..". Yupp, it's really true!



Ok, back to the Paris city centre, well we all tak lama pun kat sana coz siang nya cpt, pukul 5pm pun dah gelap. We were only able to go to the Victory gate then to our Ambassy then ke Eiffle Tower..masa tu dah senja, so cantik la pemandangan di sana. Actually Paris ni one of the nice place to walk around coz dia banyak old buildings yg unik n cantik. Mcm Eiffle Tower ni takde lah apa sgt, mcm menara biasa je cuma dah jadi famous di seluruh dunia je. Bak kata the ambassy, 'besi buruk' je. Hihihi. Then we took a metro train to Montparnasse. We wanted to catch the 7pm TGV to Tours.



 At Tours, we stayed at Alliance Hotel betul2 sebelah train station. So up until now pun terngiang2 lagi bunyi music announcement kt train station tu. Hahaha. Ok, hotel ni mmg nice, bilik besar, king-sized bed, free wifi, ada tea, coffee, heater, hair dresser and of course a flat panel tv lah. Channels kebanyakan in French. Hahaha. So sanggup layan lagu je la, oh sepanjang 10 hari kat sana, Oppa Gangnam style hari2 kedengaran. Adeh la. Mmg top lagu tu dlm europe chart. Ok, yours truly mmg layan movie je la dlm bilik while my hubby went for training. Weekdays mmg tggu nak tgk Adam n Hawa la..hahaha. Kat sana by 6pm dah boleh tgk the latest episode. Hihihi.



So on 2/12/12, hubby and I went for a walk at Tours town. Kalau tak silap saya, Tours ni byk ladang anggur. Masa naik train tu ladang je kiri kanan. I like Tours more than Paris sbb pekan dia lebih tenang, and best je nak bersantai. Time winter mmg best berjalan kaki. Tak rasa penat. 2, 3 jam berjalan kaki tu selamba je. Cuba tgk kt mesia, 15mins jalan outdoor dah carik tmpt duduk. Hahah. But I still love Mesia lah :D Ok, masa kitorg jln2 Ahad tu mmg takde org, kedai jual brg pun boleh dikatakan semua tutup. Mula igt nak pegi H&M tp tutup. Hubby said, Ahad is diorg nye family get together day. Semua dlm umah. Huhu. Tp mmg betul, lewat petang baru nmpk matsaleh mula berjalan kuar. Tours town agak kecil tapii tgh nak buat train dlm pekan uolls. Bayangkan in between the building tu ada train. Hebat tak hebat. Hahaha. Padahal jln kaki je boleh. Oh yg best nya jugak masa jln tu di setiap lorong dgr je muzik yg menenangkan. Takde la lagu hiruk pikuk ni. Oh mmg syiok berjalan kt situ...



Then after 5 days at Tours, on 7/12/12 (Friday) we went back to Paris and stayed one night in a hotel (lupa pulak nama hotel tu) in the center of Paris. Masa dlm TGV tu, berkesempatan melihat salji melitupi ladang2. Mula2 tu igt kan apa. Org tak penah tgk live lah katakan. Hahaha. Then petang tu kitorang pegi Hard Rock Cafe, Paris. Tak beli apa sgt, kwn hubby yg beria beli satu kedai. Hahaha. He's a HRC fan. Masa tu nak berjalan tmpt lain pun dah takde selera dah because tersangat la sejuk! I mmg truly Msian. Hahaha. Dah pakai 4 layers of clothes n 2 layers of pants pun tak tahan lagi. So conclusion nya nk berjalan gila2 sila pergi time autumn ke. Still sejuk but tolerable. Hahaha. We went back to Malaysia on 8/12/12 (12noon) and sampai on 9/12/12 about 715am.

Alhamdulillah, diberi peluang utk sampai ke Europe tanpa dirancang. I do love travel, suka lihat kehidupan org lain, suasana lain and culture yg lain. Dgn ini kita akan lebih bersyukur dgn apa yang kita ada. Semoga dikurniakan rezeki untuk travel lagi.. Ameen.

4 comments:

  1. bestnye boleh travel jauh2.knal tempat org :)

    ReplyDelete
  2. hi lala kidswear! yup, seronok berjalan tmpt org. insyaAllah semua org ada peluang nnt. btw, salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  3. Salam.. Nak tanya, masa nak bayar tiket metro tu kena pakai kad? Kad apa? Kad kredit ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh sorry tak prasan comment, dia mcm TnG card, kena topup. :)

      Delete