Jan 9, 2010

Amir n his vocabs...

Alhamdulillah, tido dah anakanda ku..meragam sket Amir mlm ni maybe tak cukup tido since ptg td kite habiskan mase kt Niss**..oww tadi Amir terjatuh mase nk bangun berdiri n berdarah kt mulut..mama check ada luka sket kt bibir atas..now dah ok, Amir kan putera mama yg kuat..kan kan!

Hari ni Amir dah buat mama terkagum..sebab apa? hehe..sbb Amir dah pandai sebut gigi! yeay!! all this while Amir mmg dah dpt differentiate yg mana gigi, yg mana hidung n yg mana mata..tp tak pernah sebut secara lisan..pg tadi mama saje test tanya Amir 'mana gigi?'..as usual Amir ketap2 kan gigi Amir yg cute2 tu..n again mama tanya lg n suddenly Amir sebut 'jiji'..mama sebut gigi sekali lagi, Amir sebut lagi 'jiji'..hehehe!

Last 2 days mase mama gi jemput Amir kt rumah babysitter, Amir tunjuk kt mama aquarium..n dgn excited nye Amir sebut 'fishh'..terasa nak lompat bintang lak mama kt rumah auntie tu..excited punye psl..hehe! Tapi bile kt umah mama suruh sebut fish depan Abah, Amir buat tatau je..huhuhu!

As for now (18 months) these are the words yg mama penah dgr kuar from mulut Amir:

1) Mama / Mom
2) Papa (tatau Amir panggil kt sape ni..hihi)
3) Abah
4) Ayah (sure terikut mama panggil atuk :p)
5) Jajan (mane la Amir dgr nih, mama jarang sebut..huhu!)
6) Yeayy (ni normally kuar bile Amir dpt buat something or Amir dpt kuar rumah :p)
7) Aa-ha (mama confirm sgt Amir tiru upin *part Upin ckp 'a-ha tatau ipin dah merajuk'*)
8) Fishh

Yang lain2 masih di aras bahasa baby Amir and kebanyakannye Amir expressed with action or bunyi..eg: bile Amir nmpk cat, bird or mana2 animals yg Amir familiar, Amir akan sebut 'brrr..' (ok, mama tatau nk spell mcm mane) heheheh! Kalau Amir nak something, Amir akan tarik tgn that particular person n suruh buat..(nasib la sape yg Amir prefer on that time kan) hehe!

Ok la, mama dah ngantuk..later continue..gudnite prince!

No comments:

Post a Comment